Artikel door Sandra de Koning, professional coach & trainer.
Wat zijn drijfveren?
Je drijfveren vertellen iets over je intrinsieke motivatie. Waarom doe jij de dingen die je doet en maak jij de keuzes die je maakt? Ze hebben – vaak op een onbewust niveau – de belangrijke beslissingen in jouw leven beïnvloed. Jouw drijfveren zijn de reden waarom je opstaat, geven je de kick-factor, zetten je in beweging. Je wordt er blij van en je voelt je vervuld en trots als je dingen doet die bij jouw drijfveren passen. Kortom, ze geven richting en zorgen voor zingeving.
Waarom zijn drijfveren belangrijk?
Als je weet wat jouw drijfveren zijn dan vergroot je je zelfinzicht en begrijp je beter waarom sommige activiteiten je energie geven en andere activiteiten je energie kosten. Als je dit weet kun je deze zelfkennis inzetten om zowel op je werk, maar ook daarbuiten, keuzes te maken en beslissingen te nemen die beter bij jou passen en waar je echte voldoening uit haalt. Ook geven je drijfveren jou informatie over welke (werk)omgeving het beste bij jou past én in welke (werk)omgeving en situaties jij stress ervaart.
Kan ik mijn drijfveren veranderen?
Je drijfveren worden gevormd door je ervaringen en emoties bij gebeurtenissen in je vroegste jeugd. Het gaat dan niet alleen om je eigen ervaringen maar ook om die van de mensen om je heen. Als je drijfveren ontwikkeld zijn, veranderen ze nauwelijks meer. Je drijfveren kunnen wel gedurende je leven beïnvloed worden door impactvolle gebeurtenissen, zogenaamde Serious Emotional Life Events. Je kunt niet discussiëren over je drijfveren of er anderen mee proberen te overtuigen. Je kunt je er wel meer bewust van worden zodat je jezelf (en anderen) beter kunt begrijpen.
Heeft iedereen dezelfde drijfveren?
Jouw drijfveren bepalen dus voor een groot deel wat je belangrijk vindt, waardoor je getriggerd wordt en waar jouw behoeftes liggen. En dat is voor jou waarschijnlijk anders dan voor de mensen om je heen. Conflicten tussen mensen kunnen veroorzaakt worden door hun verschillende drijfveren. Je denkt onbewust dat andere mensen dezelfde drijfveren hebben als jij, omdat ze voor jou zo logisch en natuurlijk aanvoelen. Maar niets is minder waar. Met de kennis van je eigen drijfveren en die van anderen, begrijp je beter waar een conflict vandaan komt en hoe je het zou kunnen oplossen.
Welke drijfveren zijn er eigenlijk?
Je drijfveren zijn niet gemakkelijk zichtbaar en je bent je er niet altijd bewust van. Maar ze zijn er wel en ze beïnvloeden dagelijks je keuzes en beslissingen. Eén van de modellen om je drijfveren in kaart te brengen is het drijfverenmodel van Dr. Eduard Spranger. Dit model bestaat uit zes verschillende drijfveren, die ieder waarde hechten aan een ander concept. Dit zijn:
- De intellectuele drijfveer -> hecht veel waarde aan Kennis
- De zakelijke drijfveer -> hecht veel waarde aan Rendement
- De esthetische drijfveer -> hecht veel waarde aan Impressies
- De sociale drijfveer -> hecht veel waarde aan Anderen
- De individualistische drijfveer -> hecht veel waarde aan Invloed
- De ideële drijfveer -> hecht veel waarde aan Kaders
Zijn er goede en foute drijfveren?
Je drijfveren geven je inzicht in wat jij belangrijk vindt om je tijd, aandacht en energie in te stoppen. Voor de meeste mensen is de combinatie van hun twee hoogste drijfveren bepalend voor hoe zij hun prioriteiten stellen, hun keuzes maken en hun beslissingen nemen. Alle drijfveren hebben hun kwaliteiten en hun valkuilen en komen ongeveer even vaak voor. Naast de kennis over je hoogste drijfveren, is de kennis over je laagste drijfveren ook inzicht gevend. Deze geven namelijk je allergieën aan voor bepaalde personen en situaties.
Hoe kom ik achter mijn drijfveren?
De vragen die je jezelf kunt stellen om achter je drijfveren te komen zijn:
- Wat interesseert en boeit mij?
- Wat motiveert en inspireert mij?
- Wat vind ik werkelijk belangrijk in mijn leven en loopbaan?
Je kunt ook kiezen voor een drijfverenanalyse. Hiermee krijg je je eigen drijfverenprofiel en een uitgebreid rapport met jouw drijfveren, je talenten en je ontwikkelpunten. Met dit rapport kun je bewustere keuzes maken en weet je wat jou voldoening en vervulling geeft in jouw werk en leven.
We don’t see people as they are, we see them as we are